Will de Brouwer

Will de Brouwer  ik wil mijn steentje bijdragen

In gesprek met een fietser met een bijzondere motivatie. Will de Brouwer; in september 2012 werd bij zijn vrouw Miranda borstkanker geconstateerd. “Miranda heeft veel profijt gehad van de programma’s die door Alpe d’HuZes gesponsord zijn. Daarom wil ik ook mijn steentje bijdragen en fiets ik mee met BIG Challenge, veehouderij tegen kanker. Samen zamelen we geld in zodat anderen die getroffen worden door kanker kunnen strijden voor een goed, gezond en gelukkig leven met kanker.”
Op de koffie bij Will (42) en Miranda (38) de Brouwer in het Brabantse Spoordonk, bij Oirschot. Will fietst de Alpe d’HuZes met BIG Challenge, Miranda gaat de Alpe d’HuZus lopen. Samen hebben ze een zoon Mark (13) en dochter Anne (11). Will werkt als technisch adviseur bij Ter Heerdt kuikens en hennen en Miranda is ziekenverzorgster bij Liduina in Boxtel.

Miranda: “Eind augustus 2012 had ik meegedaan met het jaarlijkse beach volley toernooi. Daarna had ik spierpijn, maar ja dat had iedereen. Het ging maar niet over en ik had veel last van mijn arm. Dus op een woensdag naar de huisarts. Die dacht aan een melkklierontsteking. Donderdags moest ik naar het ziekenhuis voor een mammografie en echo en kreeg te horen:  “Er zit meer dan er hoort te zitten.” Toen gingen de alarmbellen rinkelen. Op maandag kwam de definitieve uitslag: een kwaadaardige tumor, zes cm groot! Binnen een week hadden we het hele behandelingsplan. Je wereld staat op zijn kop. Ontzettend fijn dat alles in een sneltreinvaart verliep. Alles wordt voor je geregeld. De eerste kuur begin oktober. In totaal acht keer.”  Will vertelt: “Ik ontmoette Jan Rijnen op het voetbalveld. Zijn vrouw Arianne had net iets later dan Miranda te horen gekregen dat ze borstkanker had. Ik sprak hem aan en van het een kwam het ander.” Miranda en Arianne zaten tijdens een chemokuur toevallig langs elkaar en regelden dat ze daarna samen de volgende chemokuren doorliepen. “In het ziekenhuis moesten ze hierom lachen; zelfde stoelen, zelfde tijd. Het was heel bijzonder en heel fijn; we konden over alledaagse dingen praten en dan ging de tijd snel.” Will vervolgt: “In juni 2013 vroeg Peter van Agt, leghenhouder hier in Oirschot, of ik mee naar Alpe d’HuZes ging om collega pluimveehouders mee aan te moedigen. Jan Rijnen fietste ook mee.  Miranda had net bestralingen, die wilde heel graag maar kon op dat moment niet. Ik wilde wel gaan kijken maar vond dat ik dat niet kon maken tegenover Miranda en ik had haar al beloofd om in 2014 samen te gaan.” Het mooie van BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, is ook de promotie van de sector. Will: “Ik werk al jaren in de pluimveesector. Een prachtige sector met mensen met hart voor hun kippen. Dat wil ik graag uitdragen; de Nederlandse pluimveehouders zorgen voor goede en gezonde producten en een goede exportbalans. Daar plukken alle Nederlanders de vruchten van. Het is mooi om samen met teamgenoten open dagen te organiseren en zo sponsorgeld in te zamelen; twee goede doelen tegelijk.”
Miranda zegt achteraf dat de regelmaat fijn was; een week moe, week ziek, week herstel en dan de volgende kuur. “Het belangrijkste was dat het kankerproces in mijn lichaam stopgezet werd. Daar heb je alles voor over.” Na de chemokuren deed Miranda, ook weer samen met Arianne, mee aan het React programma. Dat programma is opgezet met geld van Alpe d’HuZes en hield in dat Miranda 12 weken een begeleid sportprogramma volgde.”
Will: “Dan zie je waar het Alpe d’HuZes geld voor gebruikt wordt en dat je er zelf profijt van hebt. Je wilt iets terug doen. Dus toen Jan vroeg of ik mee wilde fietsen in 2014, heb ik niet zo lang na hoeven te denken.” Miranda vult aan: “Eigenlijk was mijn borstreconstructie gepland in juni maar dat stellen we maar even uit tot na de zomervakantie. Ik wil graag mee naar Frankrijk en ook mijn steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker.” Samen met Esther van Agt gaat Miranda de Alpe d’HuZus lopen. “Een overwinning dat ik er nog ben en we gaan voor een goed, gezond en gelukkig leven met kanker!”

 

 

an Loon